15 Nov 2014

MINE TANKER OM STUDIET PÅ CBS. ERHVERVSØKONOMI - VIRKSOMHEDSKOMMUNIKATION, HA(KOM.)
Mit studie og mine karrieremæssige ambitioner har egentlig altid været en del af mig selv, som jeg på en eller anden måde har gemt lidt væk her på bloggen. Det er måske lidt ærgerligt, da det er en stor del af mit liv, og måske endda kan være spændende for nogle af jer at høre mere om.. Jeg ved det ikke, men i dag vil jeg i hvert tilfælde fortælle jer lidt nærmere om selve studiet.

HVORFOR HA(KOM.)?
Jeg skal være ærlig at indrømme, at valget var svært for mig. Jeg havde undersøgt forskellige uddannelser, der kredsede omkring kommunikation og nogle, der også var mere kreativt orienteret såsom "Designledelse". Jeg besluttede mig for, at spørge min daværende arbejdsgiver Trine fra COSTUME til råds. Hendes karriere lød nemlig spændende. Hun havde opbygget streetstyleplatformen og et community deromkring for COSTUME, og er nu webredaktør. Det er ikke præcis den vej jeg vil gå, men noget i den retning, derfor var hun uden tvivl den bedste jeg kunne gå til. Hun fortalte mig lidt om HA(kom.), som hun havde taget, og jeg undersøgte nærmere, og endte med at søge den - og komme ind.

HVAD FOR NOGLE FAG HAR MAN PÅ STUDIET?
Bacheloren består mest af fastlagte fag, men jeg har lige nu to valgfag, der er mulighed for udveksling og vi har et obligatorisk praktikforløb. Nu vil jeg lige nævne en lille række af de fag vi har: Strategisk kommunikation i mediesamfundet, Intern kommunikation i praksis, Ekstern kommunikation i praksis, Strategisk kommunikation i praksis, Medieudvikling og digital kommunikation, Organisationskommunikation, Almen kommunikation og Branding. "I praksis"-fagene er værkstedsfag, som adskiller mit studie en del fra andre uddannelser på CBS. Værkstederne er mindre hold, hvor vi laver en masse praktisk. Vi sidder f.eks. og arbejder på pressemeddelelser, arbejder på handlingsplaner, gennemgår kurser i at opbygge (simple) websites og (simpel) Photoshop. Generelt synes jeg studiet i alle fag har rigtig meget fokus på det praktiske aspekt, og det er noget jeg personligt bidder særligt mærke i.

Studiet er på et højt niveau, og man skal lære det akademiske sprog og færden. Videnskabsteori følger mig derfor også, men personligt synes jeg det er en spændende verden at grave sig ned i - selvom jeg ikke førsteprioriterer netop dette.

Det skal også nævnes, at det ikke er en ren kommunikationsuddannelse, så jeg har været igennem fag såsom "Mikroøkonomi", "Regnskab og økonomistyring" og "Afsætning". Det har for mig været noget der fulgte med, og selvom det ikke har været det fedeste, så synes jeg det giver en god forståelse for nogle meget grundlæggende ting i en virksomhed, som senere hen kan komme til nytte.
HVAD KAN MAN BLIVE, NÅR MAN ER FÆRDIG?
Man præger det rigtig meget selv med de valg man tager mht. jobs, valgfag, praktik osv. Jeg vil mene, at en idéel proffession med uddannelsen er "kommunikationskonsulent" - altså en person der rådgiver virksomheder om deres kommunikation. Kommunikation set som noget hvor man tager hånd om virksomheders omdømme, undersøger hvem der er interesseret i virksomheden, løser dens problemer, skaber reklamekampagner, laver PR og handlingsplaner f.eks.. Vi har også et stort digitalt fokus, så man kan f.eks. også vælge at gå den retning og arbejde på et digitalt bureau, med SoMe eller lignende. Jeg synes det er oplagt til bureaubranchen f.eks. reklamebureauer, mediebureauer, konsulentbureauer eller PR-bureauer men også private- eller offentlige virksomheder, som i har en kommunikationsafdeling. Store virksomheder arbejder ofte med både intern- og ekstern kommunikation. Vi har også organisatoriske fag, så ledelse og HR kan f.eks. også være meget oplagt.

Som i nok kan forstå, åbner selve uddannelsen mange døre. På kandidaten cand.merc.kom vælger man mellem fire retninger, nemlig "Ledelse og organisation", "PR og marketing", "CSR" eller "Digitale medier". På den måde får man mulighed for at specialisere sig og tilmed komme i praktik igen. Men her er det vigtigt at nævne, at man også kan vælge en masse andre spændende kandidatuddannelser alt efter hvad man vil specialisere sig med. Personligt tager jeg nok cand.merc.kom. Det skyldes, at jeg synes den er i god tråd med det jeg vil på lang sigt og at jeg har valgt valgfag indenfor marketing og kreative industrier i stedet for statistik og finansiering, hvilket lukker nogle muligheder for mig med mindre jeg tager supplerende fag..

STUDIELIV
Da jeg som jyde ret alene drog vejen til København, skal jeg ærligt indrømme, at et godt studieliv og nye venskaber var noget jeg håbede på. Ellers kunne det nok godt gå hen og blive nogle ensomme studieår. Min klasse havde et to ugers langt introforløb med hyttetur og abefester inden vi startede. Efter det forløb havde jeg allerede et fantastisk indtryk af klassen, som holder ved den dag i dag, hvor vi er på sidste år af bacheloren. Jeg synes ikke, i skal tage stereotypen om den typiske CBS'er alt for alvorligt. Jeg synes nemlig ikke folk virker bedrevidende, snobbede eller sådan noget - vi er rare mennesker, synes jeg. Det er også dejligt, at kunne dele interessen for kommunikationsverdenen med nogle ligesindede. Det er mine klassekammerater, jeg fester med, har madklub med og generelt hænger ud med om det er filmaften eller en tur på café.


 - Hvis i har andre spørgsmål eller kommentarer kan i bare bruge kommentarfeltet, så vil jeg besvare der :)


3 kommentarer:

 1. Hej Mie
  Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvor mange timer man ca. har og om man er tvunget i grupper eller kan arbejde en del selv? Overvejer at søge ind (igen), kom ind sidste år, men valgte jura i stedet.. Hvilket nok var dumt, set i bakspejlet...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej Katinka

   Man går nok kun i skole 10-15 timer om ugen, men ved siden af det er der selvfølgelig en kæmpe læsemængde. For mig er det dejligt at der er forholdsvis få timer på skemaet, da det gør det fleksibelt og muligt at have et arbejde ved siden af :)

   Der er et par eksamener, som bliver lavet i gruppe. I nogle tilfælde kan man vælge at lave dem alene, men det er ikke altid en fordel. Jeg gjorde det en enkelt gang, hvilket gjorde, at jeg havde 5 sider til at besvare samme spørgsmål, som grupper kunne besvare på 15 sider..

   Jeg er ked af at høre, at jura ikke lige var det rigtige for dig, men det føltes nok rigtigt dengang. Nogle gange har man også bare brug for at prøve noget af for at finde ud af hvad der er det rigtige. Jeg håber i hvert tilfælde alt det bedste for dig, Katinka. - og jeg kan i hvert tilfælde kun anbefale HA(kom.) :)

   Delete
 2. Hej, jeg går 9. klasse, men skal snart søge ind på gymnasiet. Ved godt det er tidligt at tænke på bachelor osv. men man skal jo alligevel vælge nogle fag som giver adgang. Jeg er meget interesseret i kommunikation, men er ikke særlig vild med matematik. Jeg kan ikke lide færdighedsregning osv, men er okay med matematik på excel osv.. Hvor meget fylder matematikken, og hvilken slags er det? Var det svært at komme ind og hvad var dit gennemsnit? Du skrev lidt om fremtidsmuligheder, men er der stor ledighed inden for branchen? Det var godt nok mange spørgsmål! ;)
  Tak på forhånd!
  Lasse :)

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Mie Dina 2012 | Blogger Template by Sherica Ocbania -